Boot- och körbara skivor

Fisketips

1. Hösten tycker många är den bästa fisketiden.
2. Efter ett åskväder kan det vara bra fart på fisken.
3. Bakom en sten i strömmande vatten står ofta en huggvillig fisk.
4. September är en bra månad för gäddfiske.
5. Vid abborrmete får inte krokspetsen synas. (Många fiskeexperter påstår dock att det saknar betydelse).
6. Gäddmete på mört eller strömming: Sätt en trekrok genom ryggen på betesfisken i höjd med ryggfenans framkant. En rejäl wiretafs bör man ha. Sedan måste man ha ett s k gäddflöte, som finns att köpa. Lämpligen låter man flötet glida på linan med en stoppknut. Man måste också tynga ner betesfisken, eftersom den annars kommer att ligga och vispa uppe i ytan. Vad det gäller spöet så bör det vara ganska kraftigt, eftersom det alltså handlar om ganska stora kastvikter. Kasta försiktigt så att inte betesfisken lossnar i utkastet.
7. Fiska helst när det är både mulet och varmt. När det är för kallt blir fisken ofta slö och huggovillig. Vid soligt väder är fisken ofta skygg.
8. När man fiskar med ett "vanligt" drag skall man inte bara kasta ut och veva in, utan växla tempo hela tiden, d v s veva omväxlande snabbt och långsamt så att draget rör sig på ett för fisken lockande och ovanligt sätt.
9. "Strömmingsfiske"/ryckfiske efter abborre: Det lär gå att rycka abborre på samma sätt som strömming. Om man vill fiska på ett så föga sportsligt sätt skall man (ryktesvis) använda en jig som bottentyngd och fästa ett antal krokar ovanför.
10. Glöm inte att göra ett kort och bestämt mothugg när gäddan väl hugger! Gäddan har så hårda käftar, att det fordras lite kraft för att driva in krokarna.
11. Försök hålla nere en krokad gädda i vattnet genom att föra ner spötoppen under vattnet. Om gäddan kommer upp med huvudet över vattenytan är det risk för att den "skakar av" sig draget och försvinner.
12. Vid spinnfiske efter abborre lönar det sig absolut bäst att använda spinnare med roterande sked. När man fått en abborre på en plats bör man snabbt kroka av fisken och kasta ut på exakt samma ställe igen. (Annars kanske abborrstimmet hinner skingra sig)
13. När man pilkar torsk är det ofta effektivt att agna med bitar av sill eller strömming. Det går också bra att använda sniglar, musslor eller småräkor.
14. Vid torskspinn måste man låta betet/draget gå nära botten. Helst nästan släpa i botten.
15. Makrill fiskas bäst från båt, men det går att fiska från land, t. ex. vid en klippudde, bara det är djupt utanför. Makrill kan fås att hugga på lax- och öringflugor.

Fiskeplatser

1. Fiska plattfisk i Göteborg: Vid Tånguddens båtvarv kan man få bl. a. skrubbskädda på bottenmete. Platsen är också bra för lax- och öringfiske. Tångudden ligger i älvmynningen, strax uppströms KA4. Man kan antingen fiska från bryggorna eller gå ut på klipporna öster om hamnen.
2. Gädda och abborre i Stockholm: Vattnen utanför Gålö i Stockholms södra skärgård (nära Dalarö) anses mycket fiskrika. Till Gålö tar man sig med bil. Det går att fiska från land. Båtar finns dock att hyra vid Gålö Camping. Det lär också vara mycket bra havsöringfiske där under våren och hösten. Abborrarna är "ovanligt" stora utanför Gålö. På hösten kan det vara bra att fiska efter abborre på djupet med jig.
3. I Stockholms ström vid trappan söder om Café Opera är det mycket bra havsöringfiske vår och höst.
4. I norra Jämtland ligger en sjö som heter Stora Blåsjön och ett samhälle med samma namn. Ca 6 km därifrån ligger ligger Ankarede med bl. a. en gammal samekyrka och många lappkåtor. Ankarede är en bra utgångspunkt för fisketurer till fjällsjöarna runt ikring. Om man vill vara säker på att få fisk skall man meta vid Lejarfallet ca 3 km från Ankarede. Där finns mycket gott om småöring (bäcköring). Man kan fiska alla tider på dygnet. Minst 20 öringar är "normalfångst" efter 1-2 timmars fiske. Vinterfisket efter röding på Stora Blåsjön är också mycket givande.
5. I Fjällbacka skärgård ligger Väderöarna. Runt dessa öar är det bra torsk- och makrillfiske. Om man får makrill kan det vara värt att prova på hajfiske! Det finns ofta gott om pigghaj där. Pigghajen kan väga upp till 10 kg. Det är en fin matfisk, som med fördel kan grillas. Vid fiske efter pigghaj fäster man en bit makrill (eller sill) på torskpilken och makrillkrokarna och fiskar sedan på samma djup som där makrillen nappat.
6. I Vaxholms hamn ute på piren är det oftast mycket bra strömmingsfiske på våren. En hink strömming på en timme brukar vara "normalt".

7. På utsidan av Utö i Stockholms södra skärgård är gäddfisket utmärkt. Till Utö tar man sig med färja från Årsta havsbad. Det går bra att fiska från land, men båtar finns också att hyra.
8. Norge.



BRA FISKELÄNKAR!

  Email